↑ Return to Lamakū Naʻauao

Print this Page

ʻAimalama Symposium- Oct 2014

LAMA is excited to organize the ʻAimalama Symposium that will take place on Friday, October 3 to Sunday, October 5, 2014 in Kailua, O`ahu, Hawai`i.  We are excited to partner with Kalei Nuʻuhiwa and the Kamaʻaha Education Initiative, a non-profit committed to advancing academic success for Native Hawaiians by piloting, implementing and supporting 21st century educational programs and systems that are grounded in past and present Native Hawaiian knowledge.

The primary purpose of the ʻAimalama Symposium is to engage, listen and learn from one another as lunar calendar practitioners and to enhance the collective knowledge and skills of the participants regarding the use of the Kaulana Mahina, ancient Hawaiian lunar calendar.  We are inviting cultural experts, practitioners, and leaders, like yourself, from different islands to collaborate in building a strong kahua for the lunar calendar practitioners network and to provide feedback on the draft LAMA Kilo Honua resources.  It is our hope that this gathering will inform an action plan towards a lunar calendar symposium in 2015 for indigenous practitioners from the Pacific and in 2016 a global symposium that would inform discussions of the 2016 IUCN World Conservation Congress, hosted in Hawaiʻi as well as other international meetings.

Confirmed participants as of September 30, 2014 11am:
1) Alizon Atkins (Hawaiʻi); 2) Kalei Nuʻuhiwa (Hawaiʻi); 3) Kanani Frazier (Hawaiʻi); 4) Hiʻilei Kawelo (Oʻahu); 5) Puni Jackson (Oʻahu); 6) Kaʻiulani Odom (Oʻahu); 7) Lilikalā Kameʻeleihiwa (Oʻahu); 8) Bonnie Kahapeʻa (Oʻahu); 9) Mehanaokalā Hind (Oʻahu); 10) Roxy Stewart (Hawaiʻi); 11) Dean Tokishi (Maui/Kahoʻolawe); 12) Kauʻi Fu (Kauaʻi); 13) Ulalia Woodside (Oʻahu); 14) Olani Lilly (Hawaiʻi); 15) Pua Lincoln-Maielua (Hawaiʻi); 16) Luka Mossman (Hawaiʻi); 17) Les Kuloloio (Maui/Kahoʻolawe); 18) Kauwila Hanchett (Molokai); 19) Jamie Makasobe (Hawaiʻi); 20) Moani Pai (Hawaiʻi); 21) Ānuenue Punua (Oʻahu); 22) Veronica Pahia (Oʻahu); 23) Trevor Atkins (Oʻahu)

LAMA Director-  Malia Nobrega-Olivera (Kauaʻi)

LAMA Staff- Micky Huihui (Oʻahu), India Clark (Oʻahu)

LAMA community volunteer-  Hauʻoli Waiau (Oʻahu)

Tentative Agenda-

Fri, Oct 3, 2014- 12pm- 5pm- Arrival of outer island participants to Oʻahu
6:00pm- Participants arrive at Kailua Hale and Dinner
7:30pm- Introduction & Purpose of the symposium; Expectations of the time together
9:00pm- Final thoughts before closing for the day- Whatʻs your practice?
Sat, Oct 4, 2014 6:30am-  E ala e
7:00am- Breakfast
8:00am-Kaulana Mahina – Hawaiian Lunar Calendar in history
10:00am Break
10:30am- Kaulana Mahina – Today; The Kaulana Mahina, moon calendar, in your practice/profession; How do you utilize the Kaulana Mahina in your practice/profession? How can you start incorporating the Kaulana Mahina practice to yourpractice/profession?
12:00pm- Lunch
1:00pm- Hale o Lono/Ka ʻUmeke Ka ʻEu – Roxanne  (30 min) ~ pending
1:30pm- Discussion (15 min)
1:45pm- Moonphase Project Presentation – Jme mā (30 min) ~ pending
2:15pm- Discussion (15 min)
2:30pm- Paepae o Heʻeia Presentation – Hiʻilei (30 min) ~ pending
3:00pm- Discussion (15 min)
3:15pm- Hawaiʻi Fish Trust – Conservation International – Luka Mossman ~ pending
3:45pm- Discussion (15 min)
4:00pm- Break (15 min)
4:15pm- LAMA Kilo Honua – Malia mā
5:00pm- Discussion
6:00pm- Evening break & Dinner
7:30pm- Emperical Data & Climate Change; Identifying Natural Indicators
9:00pm- Pau for the evening
 Sun, Oct 5, 2014  6:30am-  E ala e
7:00am- Breakfast
8:00am- Waʻa Kaulua Culture & the Moon – Bonnie Kahapeʻa & Pua Lincoln Maielua (30 min) ~ pending
8:30am- Discussion (15 min)
8:45am- Action Plan towards ʻAimalama Conference and publications – 2015 (Pacific) & 2016 (Global)
11:30am- Lunch
Hoʻokuʻu/ Evaluation/ Mahalo/ Leave Kailua and take participants to the airport as needed

 

Permanent link to this article: http://islandclimate.net/projects/lamaku-naauao/aimalama-symposium-oct-2014/